Projecten & media

 “Artist in Residence” 2010 – 2020/21

 • Bern, Zwitserland sept./okt. Expo 2022
 • Juni /Augustus 2020 Demmin, de Peene. Uitnodiging projekt nav. de tragedie in mei 1945 – expo 2021
 • Ostholsteinmuseum Landesmuseum, Nordeutsche Realisten (alle) in Ostholstein 2018/2019 (DE) expositie 2020
 • Warschau plein air, Op uitnodiging van de Duitse Ambassade in Polen, Muzeum Łazienki Królewskie (POL)
 • Föhr, Nordeutsche Realisten malen für Dr Carl Haeberlein Museum Wyk auf Föhr (DE)
 • Hundert Jahr Danach, Norddeutsche Realisten, Vogesen   (FR)
 • Egmondse Nieuwen” Museum Kranenburgh , Bergen           (NL)
 • Skriuwersarke Rink van der velde, Veenhoop                         (NL)
 • Het erfgoed van Hotel Spaander, Volendam                         (NL)
 • Schilderen aan zee, Kunstvereeniging Katwijk,  Katwijk         (NL)
 • Pittoresk Urk, Urk                                                                           (NL)
 • Lamu Paintersfestival , Kenia                                                     (KEN)
 • Kuenstlermuseum Heikendorf, Heikendorf Plön                       (DE)
 • Rome -Nemi ‘Via Appia’                                                                  ( IT )
 • Kolding – Stiftung Landdrostei – Elmshorn                               ( DEN)
 • Ratzeburg – Mölln                                                                             (DE)

Warschau – Muzeum Łazienki Królewskie

 

 

 

 

 

 

In juni 2019 schilder ik 10 dagen in Warschau voor de Duitse Ambassade, het natte werk wordt geëxposeerd in Muzeum Łazienki Królewskie

 

 

Lüneburg  – Stiftung Sparkasse 

Van 24 augustus t/m 1 september 2017  heeft de Stiftung Sparkasse in Lüneburg de Noordduitse Realisten uitgenodigd te werken in en rond de (historische) stad.

Deelnemers: Nikolaus Störtenbecker, Frank Suplie, Meike Lipp, Till Warwas, Tobias Duwe (verhinderd), gast : Corinna Weiner

 

Flensburg – Sterling Cup 12 Mr Regatta

Van 29 juni t/m 2 juli vindt de Robbe&Berking Sterling Cup Regatta voor de 12 meter klasse plaats in Flensburg (DE)

 

Deze bijzondere race met haar unieke historische houten zeilschepen vindt plaats in de förde van Flensburg en zal daar al varend en schilderend worden vastgelegd door de Noordduitse Realisten, de werken worden vanaf 20 juli getoond in het Yachting Heritage Centre in Flensburg. Er verschijnt een Catalogus!  

deelnemende kunstenaars: Nikolaus Störtenbecker, Frauke Gloyer, André Krigar, Margreet Boonstra, Frank Suplie, Tobias Duwe, Erhard Göttlicher, Meike Lipp  gast : Corinna Weiner

 

 

Ratzeburg – Mölln

Spieglung mit Dom

In het voorjaar van 2017 schilderen de Noordduitse Realisten in de omgeving van Ratzeburg en Mölln, de stad van Tijl Uylenspiegel.

Op uitnodiging van het Möllner Museum en Galerie AC Noffke, die gevestigd is in het historische Mecklenburger Haus in Ratzeburg,  schildert de groep 5 dagen het landschap en de stad. De werken worden in de maanden juli, augustus en september geëxposeerd en er verschijnt een catalogus met een greep uit de werken van de deelnemende kunstenaars. Groepssamenstelling: André Krigar, Frank Suplie, Tobias Duwe, Christopher Lehmpful, Lars Muller, Ulf Petermann, Meike Lipp en Margreet Boonstra

 

Kolding – Denemarken

Van 30 augustus t/m 4 september zal ik wederom met de Noord-Duitse Realisten vertegenwoordigd zijn om in de stad en omgeving van Kolding (Denemarken) te schilderen. Deelnemers: Frauke Gloyer, Tobias Duwe, Erhard Göttlicher, Frank Suplie, André Krigar en Nikolaus Störtenbeckerkolding-2016

Het vervaardigde werk zal in 2017 worden geëxposeerd door Stiftung Landdrostei – Drostei  zaterdag 29 April 2017 tot 4 Juni 2017 en Elmshorn zondag 30 April 2017 tot 21 Mei 2017

 

 

Nemi – Rome  ‘Via Appia’

Met een geselecteerde groep en plein air schilders nam ik in de zomer deel aan een schilderssymposium met als basis Nemi en Rome. De deelnemende kunstenaars :  Paolo Petró(IT), Corinna Weiner(DE), Jancko Göttlicher(DE), André Krigar(DE), Bodo Klös(DE) en de organisator Ben Kamili(DE) Dr. Friedhelm Häring nam als auteur en kunstwetenschapper deel aan het symposium.

nemi-avondlicht Nemi-avondlicht olieverf op doek 70×50

nacht-rome-piazzale-giusseppe-garibaldi

Alle werken worden later o.a geëxposeerd in Würzburg(DE) en in de Duitse ambassade in Rome (IT)

 

Heikendorf 2016

Heikendorf Kiel

In samenwerking met de Noordduitse Realisten werkte ik van 30 mei t/m 5 juni in de Heikendorfer kunstenaarskolonie (DE)   De expositie zal vanaf 17 september in Kuenstlermuseum Heikendorf-Kieler Förde plaatsvinden http://www.kuenstlermuseumheikendorf.eu/vorschau.htm  We zijn de gehele week gevolgd door een filmploeg van de NDR die een kleine docu hebben gemaakt van de kunstenaarsgroep en activiteiten, uitzending 5 juli 2016 18.15 NDR –> https://www.ndr.de/fernsehen/epg/import/NaturNah-Zwischen-Wasser-Wind-und-Wiesen-Auf-Exkursion-mit-den-Norddeutschen-Realisten,sendung528388.html

‘Geloof en een Hoop Liefde’

Ik werd begin maart met mijn jeugdschilders gefilmd voor een prachtige minidocu in het programma ‘Geloof en een Hoop Liefde’  De preview vind je hier :  https://www.facebook.com/geloofeneenhoopliefde/videos/477075562489535/?permPage=1 Klik voor de gehele uitzending  ->vanaf 19:02 begint mijn thema

Vogesen 2014 Mortierinslagen Hartmannswillerkopf 2014

 

Norddeutsche Realisten + Margreet Boonstra
Hundert Jahr Danach – In de eerste week van juni 2014 schilderde ik met de Noordduitse Realisten in de Vogezen in opdracht van de Duitse Ambassade in Parijs.

Het project herdenkt het 100-jarig bestaan van de Eerste Wereldoorlog. Er wordt een catalogus uitgegeven in september. Vanaf 1 oktober opent de expositie in de expositiesalon van de Duitse Ambassade in hartje Parijs zie ook deze website

 

 

Pittoresk Urk
Urk werd geroemd om haar schilderachtige kwaliteiten, om te laten zien dat het dorp aan deze kwaliteiten niet heeft ingeboet werd ik samen met tien professionele kunstenaars uitgenodigd om het dorp opnieuw te vereeuwigen.

Gedurende de periode van 12 tot 17 augustus 2013 bezochten wij de pittoreske dorpskern van Urk om daar beelden te vangen van een levendige gemeenschap die nog sterk geworteld is in oude tradities.

We hebben daarbij En Plein Air geschilderd op verschillende locaties. De locaties waren te bezoeken zodat iedereen de kunstenaars in actie heeft kunnen zien. De gemaakte werken werden geexposeerd in de Botterschuur aan de Westhaven, tot en met 28 augustus 2014.
Zie ook deze website

Lamu Paintersfestival Kenia
Lamu (KENIA) – In februari 2013 was ik deelnemer aan het Lamu paintersfestival 2013. Het is een festival waarvoor Europese en Afrikaanse kunstenaars worden gevraagd ‘en plein air’ het landschap en leven van de bewoners van Lamu vast te leggen.

Er zijn in een periode van 16 dagen 220 schilderijen gemaakt. Een selectie werd april 2013 geexposeerd in het Bundesministerium fur Wirtschaftliche zusammenarbeit in Berlijn.
Voor meer info kijk: deze website

Tijdens Katwijk ‘Schilderen aan Zee’ 2012:

XXL-art Kun(n)stwerken
In 2011 werd ik geselecteerd om voor Stichting XXL-art Ku(n)stwerken de kust van Friesland vast te leggen. Ku[n]stwerken is een landelijk project van Stichting XXL Art. Met de verzwaring van de Nederlandse kust (project Zwakke Schakels) zal over 10-20 jaar de kust zodanig opgehoogd en veranderd zijn, dat het achterland niet langer zichtbaar is. XXL Art gaat het huidige beeld vastleggen op doeken van 250 x 50 cm (panoramamodel) met een pool van internationaal gerenommeerde hedendaagse figuratieve kunstenaars.

In 2011 zijn Terschelling en Ameland vastgelegd, in 2012 stond voor de provincie Friesland Vlieland op de agenda. Na een onderbreking zal in dit jaar (2014) de laatste kust, die van de provincie Noord-Holland geschilderd worden, ik maak er twee. Alle schilderijen zijn te koop en worden per provincie en later als geheel geexposeerd.

Op deze website vindt u alle informatie. Zie hieronder voor reportage:

Schilderen in Friesland doe je Plein-air!
Ik ontwikkelde enkele jaren geleden het project  Schilderen doe je en plein air!  Daarvoor benaderde ik diverse sponsors om me te ondersteunen deze vorm van aanschouwelijk onderwijs naar de basisscholen in Friesland te brengen.  Er is een samenwerking ontstaan met Stichting Keunstwurk voor het programma Uurcultuur -Workshops Plein-air schilderen voor alle basisscholen (openbaar en christelijk) in Friesland.

foto's en filmpjes plein air 031Tijdens de workshop wordt een groep (5 t/m 8) samen met de leerkracht mee naar buiten genomen om daar op locatie te leren schilderen. In hele korte tijd leer je wat het is om op een veldezel je onderwerp te schilderen met echte acrylverf op doek. Je leert op een andere manier kijken naar de omgeving die je al zo goed denkt te kennen. Locatie: In de nabije omgeving (loopafstand) van de school. In stad, dorp of buitengebied Duur: 1,5 uur Wanneer: in overleg te boeken via contact

Tijdens de workshop wordt gebruik gemaakt van diverse basismaterialen voor Plein-air Schilderen (veldezel, verf, palet, penselen. Materialen zijn mede dankzij de volgende sponsoren ter beschikking gesteld:

 

Logo-Stichting-Coba-de-Grootwinsor-and-newton

rabo

 

 

 

K-rûte – Noordelijke Realisten

Met de Noordelijke Realisten werd van december 2011 t/m februari 2012 expositie “Lucht en Land” georganiseerd in de Galerij van de Lawei te Drachten. Deelnemers: Dinie Boogaart, Douwe Elias, Irma Kamp, Klaas Werumeus Buning, Gerrit Wijngaarden, Jan van Loon, Harry Meerveld, ik. Met enkele van de deelnemers organiseerde het programma de “K-rûte” van Omrop Fryslân een schildermiddag.

Zie hier de uitzending van K-rûte: